Bugün Studio-X’te gerçekleşen “Dijital Hikaye Anlatıcılığı” etkinliğine konuşmacı olarak davet edilmiştim. Benden beklenenin aksini yaparak işin anlatıcılık kısmına odaklanmak istedim. Çok sevdiğim ve düşünce sistemimi etkileyen iki Rus anlambilimciden söz ettim.
Birincisi, Vladimir Propp, Masalın Biçimbilimi isimli kitabıyla masalların izlediği formülasyonları ve yapısal benzerlikleri 31 ana başlık altında toplamış. Ayrıca, her hikayede gözlemlenen 7 ana karakteri açıklamış.
İkincisi, muhteşem Mikhail Bakhtin, çağının çok ötesindeki adam. Batılı dilbilimcilerin sinirini bozan ve tüm Varoluşçu, Post-modern düşüncenin orasından burasından tırtıkladığı Bakhtin’in düşüncesinden bazı başlıklar vermeye çalıştım.
Buradan da etkinliğin tamamını izleyebilirsiniz. Benim kısım birinci saatten sonra başlıyor. Hemen sonrasında da Yaratıcı Fikirler Enstitüsü‘nden Engin Önder, 140journos vatandaş haberciliği oluşumunun nasıl doğduğunu ve hikaye anlatıcılığı alanındaki yerini anlatıyor.